Broar och färjor

När vi svenskar ska ge oss ut i Europa med bilen är detta förenat med kostnader för färja eller bro. Lite orättvist kan man tycka om man jämför med våra tyska vänner som kan passera gränsen till 9 av sina 10 grannländer helt kostnadsfritt.

Färjor

Från Sverige går det många färjelinjer till kontinenten. Främst är det färjor till Danmark, Tyskland och Polen som nyttjas av dem som ska på bilsemester i Europa.

Sverige-Tyskland

Mellan Sverige och Tyskland går det ett antal direktfärjor. De populäraste linjerna är Göteborg-Kiel, Trelleborg-Travemünde och Trelleborg-Rostock. Alla tre erbjuder nattfärja med möjlighet att hyra hytt för dem som vill passa på att övernatta på färjan och på så sätt spara in en hotellnatt i Tyskland.

Sverige-Danmark-Tyskland

Detta är det snabbaste alternativet och innebär att man tar Scandlines två färjor. Dels färjan mellan Helsingborg och Helsingör, men också färjelinjen Rödby Puttgarden. Den förstnämnda har en överfartstid på ca: 20 minuter medan den senare tar ca: 45 minuter. Väljer man denna väg kan man dessutom stanna till på Scandlines Bordershop på hemvägen.

Öresundsbron

Öresundsbron förbinder Sverige med Danmark och går mellan Malmö och Köpenhamn. Förbindelsen består av en bro (närmast Sverige) och en tunnel (närmast Danmark). Överfarten tar ca: 10 minuter och kostar ungefär 600 SEK enkel resa.

Stora Bält-bron

Stora Bältbron är en avgiftsbelagd bro som förbinder de danska öarna Själland och Fyn. Överfarten på denna bro kostar ungefär 300 SEK enkel resa.

Andra broar och tunnlar

I Danmark finns det många broar, tunnlar och färjelinjer som förbinder de många öarna med varandra. De som ska ta färjan mellan Rödbyhavn och Puttgarden passerar Faröbroarna som förbinder Själland med Falster via den lilla ön Farö. Dessa broar är avgiftsfria. Kort därefter kommer man till Guldborgsundstunneln som förbinder öarna Falster och Lolland. Även denna är avgiftsfri.

De som ska åka via Jylland passerar som tidigare nämnt Stora Bält-bron. När man kört tvårs över Fyn kommer man till ytterligare en bro, Lilla Bält-bron. Denna bro är avgiftsfri.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)